Hardy st eatery

Location: Hardy Street Nelson
Area: 120sq.m     
Year of project: 2018

The brief for the Hardy Street Eatery was to create a clean minimal modern backdrop for chef/ owner James Rutherford to serve his contemporary seasonal plates.
The existing premises (former Mediterranean restaurant Max) had a well-equipped commercial kitchen requiring only additional pass throughs to enhance functionality.
The principle design element in the project was the plywood box housing the in service cooking and plate up station, the object needed to find a balance between creating a visual connection with the dining area with some screening, in addition to this we wanted to use this object to house James’s extensive library of cook books and a collection of mid-century New Zealand ceramics.
We’ve also used vertical timber screening in the back of the room to distinguish a separate space serving as a meeting room.
A new front counter was designed to mirror the vertical rhythm of the timber screens but with staggered rectangular white tiles and above this a bespoke light in a powder coated black steel.
While much of the former cafe’s furniture was able to be salvaged and refurbished we added a leather upholstered bench seat down the length of the western wall and in the window seat adjacent to the coffee machine.
The cafe’s former tile and strip vinyl floor was lifted and replaced with a contemporary heavy duty tile in concrete grey.
Art work was custom designed to complement the mid-century handcrafted modern aesthetic of the building and ceramics as well as draw in some colour to the interiors limited palette.

For information and bookings at The Hardy Street Eatery… http://www.hardysteatery.co.nz/
joinery by Make furniture www.makefurniture.co.nz
Completion: 2018

Photo Credit: Diggby Shaw